Din Saga

Musikhjälpen 2017

Årets tema: Barn är inte till salu!

Årets tema

Barn måste få vara barn, det ses som en självklarhet. Att man är trygg, och säker nog för att låta deras fantasier ta del av världen kring dem, att lära, leka och leva.

För många ligger detta långt ifrån verkligheten, varje minut säljs 4 barn i sexhandel runt om i världen och mer än två miljoner barn utnyttjas varje år.

Sexhandeln med barn har många olika ansikten. Det kan röra sig om flickor som tvingas leva instängda i bordeller under fruktansvärda förhållanden, förövare som beställer sexuella övergrepp på barn via nätet, pojkar som utnyttjas sexuellt av turister eller flickor som säljs av sina föräldrar i tron om att de ska få arbete, men som istället tvingas bli sexslavar hos rika familjer.

På grund av det stora tabut kring frågan kan handeln fortgå i det fördolda. Bristande lagstiftning gör det dessutom extra svårt att straffa förövarna. Ett barn som blir offer för sexhandel berövas en trygg uppväxt och upplever fysiska och psykiska trauman som ofta följer med dem hela livet.

Vad gör musikhjälpen?

Bidrag från Musikhjälpen kan gå till projekt som arbetar preventivt med att utbilda barn och unga i sina rättigheter, så kallade barnambassadörer, som sedan kan sprida kunskapen vidare till andra barn.
De insamlade pengarna kan gå till rehabilitering av barn som lyckats ta sig ur sexhandeln; till exempel till praktiska saker som ett kit med kläder och hygienartiklar efter att ett barn blivit räddat, eller till en medicinsk undersökning och psykologhjälp. 

Organisationer jobbar också med att lära ut varningssignaler till föräldrar i riskzonen. Det är viktigt att barn som räddats snabbt får en chans att komma in i samhället igen genom att få börja skolan. 

Vad kan du göra?

Skänk pengar och stöd musikhjälpen. Önska låtar, Skapa evenemang: Baka bullar att sälja, dra ihop en insamling. Skramla bössor. Köp min bok eller mina julkort. Gör vad som helst, men var med och bidra till att världen blir ett litet snäpp bättre.

Läs mer om musikhjälpen här.

Massvis med kärlek
Jennie, JameArt